بازگشت
خس خس سینه نوزاد، علل و روش درمان
آنچه میخوانید :
یکی از بیشترین مواردی که باعث دلنگرانی والدین نوزاد میشود، شنیدن صدای خسخس از سینه او هست. این صدا عموما بسیار خفیف است و حتی گاهی بدون وسیله پزشکی قابل شنیدن نیست. اما در مواردی که شدیدتر باشد، امکان شنیده شدن در حالت عادی را نیز دارد. در حدود یکسوم از نوزادان خس خس سینه را در سال اول زندگی خود تجربه میکنند که این مورد، یکی از پرتکرارترین علل مراجعه والدین به پزشک اطفال هست. نوزادان بهدلیل داشتن سیستم تنفسی ضعیفتر و همچنین مسیر عبور هوای نازکتر بیشتر در معرض خس خس سینه قرار دارند. در ادامه به بررسی دلایل و درمانهای احتمالی این بیماری شایع میپردازیم.
"خس خس نوزاد یک مشکل تنفسی شایع در نوزادان است که با صدای سوت بلند هنگام تنفس مشخص می شود. علل خس خس سینه نوزاد می تواند متفاوت باشد، اما می تواند شامل عفونت های ویروسی، آلرژی و آسم باشد. درمان خس خس سینه نوزاد معمولاً با تسکین علت زمینهای شروع میشود، مانند استفاده از داروهایی مانند: گشادکنندههای برونش و کورتیکواستروئیدها. در موارد شدیدتر، درمان ممکن است شامل اکسیژن درمانی یا حتی بستری شدن در بیمارستان باشد. مهم است که با یک متخصص اطفال مشورت کنید تا بهترین روش درمانی برای خس خس سینه نوزادتان را تعیین کنید."
خس خس سینه نوزاد و سرماخوردگی
سرماخوردگی می تواند باعث خس خس سینه در برخی از کودکان در نتیجه احتقان بینی شود که منجر به مشکل در تنفس می شود. انباشته شدن مخاط در مجاری تنفسی می تواند مجرای هوا را باریک کند و تنفس را سخت تر کند و منجر به خس خس سینه شود. در چنین مواردی، درمان سرماخوردگی کودکان و احتقان بینی ممکن است به تسکین خس خس سینه کمک کند. مهم است که با یک متخصص اطفال مشورت کنید، که می تواند تشخیص دهد و درمان مناسب را برای کودک ارائه دهد.
خس خس سینه کودک نشانه چیست؟
دلیل اصلی خس خس سینه فرزندتان، مسدود بودن کانال تنفسی وی هست که میتواند بخاطر مسائل متفاوتی باشد. این مورد در روزهای ابتدایی تولد بهدلیلاینکه سیستم تنفسی هنوز کامل نشدهاست، شیوع بیشتری دارد، بهعنوانمثال خسخس سینه نوزاد 10 روزه یکی از بیشترین جستجوهای والدین در اینترنت هست. ازعواملدیگر این مشکل میتواند گرفتگی بینی کودکان در فصول سرد، رفلاکس معده و از این قبیل موارد باشد. توصیه میشود درصورت ادامه یافتن این حالت استرسزا حتما به پزشک معالج مراجعه کنید.
انواع خس خس سینه نوزادان
خسخس سینه که مانند صدای سوت آرامی از نوزاد شنیده میشود لزوما به معنی بیماری شدید و یا نگرانکنندهای نیست. یکی از موارد تعیینکننده شدت بیماری، مدت زمان ادامهدار بودن آن هست. بر ایناساس میتوان مشکل سینه نوزاد را به دو دسته تقسیمبندی کرد. درادامه این دو مورد را تشریح میکنیم.
خس خس موقتی
این نوع از خسخس، به علت مسائل زودگذر رخ میدهد. بهعنوانمثال وجود التهاب در هر بخش از مجرای تنفسی نوزاد شما میتواند در کوتاهمدت باعث بروز این مشکل شود. اگر خس خس موقتی باشد، با درمان بهموقع، به زودی نوزاد سلامتی خود را بدست میآورد.
خس خس دائمی
علت این نامگذاری، آن است که این نوع از خسخس صرفا با رفع التهاب برطرف نشده و نیاز به درمان بیشتر و زمانبر دارد و حتی ممکن است دلایل بسیار متفاوت و جدیتری داشته باشد. بهعنوان نمونه، میتوان از ژنتیک، آلرژی، ذاتالریه و ازاین دست بیماریها به عنوان جدیترین عوامل ایجاد خسخس دائمی نام برد.
علت خس خس نوزادان
حال به علل متفاوت این رخداد میپردازیم. آشنایی با مواردی که باعث ایجاد خس خس در فرزندتان شده است، میتواند منجر به گرفتن مناسبترین تصمیم توسط شما و همچنین کاهش استرس و دلنگرانی از این بیماری شایع بشود.
آلرژی
آلرژی معمولا زمانی رخ میدهد که نوزاد در معرض جسمی خارجی و حساسیتزا قرار میگیرد. این جسم میتواند شامل موارد گستردهای مانند: گرد گیاهان، موی حیوانات خانگی، آلایندههای هوا و یا گردوغبار باشد. بدن در زمان ورود این جسم خارجی سعی در مقابله با آن میکند که در نتیجه، امکان بروز التهاب و تنگتر شدن مسیر تنفسی نوزاد وجود دارد. آلرژی یکی از علل شایع خسخس سینه نوزاد است.
برونشیت
یکی از انواع عفونتهایی که در سینه رخ میدهد و باعث کاهش ورود اکسیژن میشود، برونشیت است. نوعی از آن که در بین نوزادان شیوع بسیار بالایی دارد، ویروسی است. برونشیت ویروسی علائمی شبیه به آسم دارد. درصورتیکه فرزندتان به برونشیت خفیف مبتلا باشد، خسخس سینه بهسرعت رفع میشود اما نوع شدید آن منجر به التهاب در کانال تنفسی شده و اثراتی مانند تب و سرفه کودکان ایجاد میکند که ممکن است درنهایت نیاز به بستری در بیمارستان باشد.
حساسیت غذایی
این مورد زیرمجموعهای از آلرژی محسوب میشود که ممکن است در زمان شیر خوردن برای نوزاد ایجاد شود؛ درواقع خسخس سینه نوزاد هنگام شیر خوردن از فراگیرترین انواع حساسیت غذایی اطفال تازه متولدشده هست. همچنین مصرف شیرگاو یا شیر خشک نیز ممکن است باعث بروز این نوع آلرژی شود.
آسم
ازدیگر دلایل بروز صدای سینه نوزاد، آسم است که در اثر عوامل ژنتیکی و وراثتی، یا در معرض دود سیگار قرار گرفتن طفل تازه متولدشده، در وی ایجاد میشود. درصورت مداومت این بیماری، نیاز به مراجعه به پزشک اطفال جهت بررسی و انجام آزمایشهای لازم بهمنظور تشخیص آسم هست. صدای خس خس سینه نوزاد، در این بیماری با قرار گرفتن در معرض دود بیشتر میشود.
رفلاکس معده- مروی یا Gerd
زمانیکه اسید معده به درون مری بازگردد، رفلاکس رخ دادهاست. این اتفاق بیشتر در زمان شیر خوردن نوزاد رخ میدهد و باعث ایجاد التهاب در مجاری تنفسی و ایجاد صدای خسخس در سینه نوزاد میشود.
درمان خس خس سینه نوزاد
بهطور کلی برای درمان خسخس سینه نوزاد بهتر است از ابتدا برای بررسی دقیق به پزشک مراجعه شود؛ زیرا علت ایجاد این مشکل بسیار بااهمیت است و درصورتیکه عامل ایجاد آن مواردی مانند: آلرژی، آسم و یا ژنتیک باشد، باید به درمانهای دارویی متوصل شد. درغیراینصورت میتوان با راهکارهای ساده خانگی که تحت نظر پزشک باشد، درمان را ادامه داد.
شربت خس خس سینه نوزاد
ازجمله داروهای پراستفاده برای درمان خسخس سینه نوزاد، شربت سینه و مواردی مانند: استامینوفن کودکان، آنتیهسیتامین و دکسترومتورفان هست که البته بدون تجویز پزشک بههیچوجه نباید مورد استفاده قرارگیرد.
درمان خانگی خس خس سینه نوزاد
روشهای زیادی برای درمان خانگی صدای سینه فرزندتان وجود دارد. با کمک دستگاه بخور، هیدراته نگهداشتن بدن نوزاد، اسپریهای استنشاقی و مرطوب نگه داشتن هوای اتاق میتوان به روند بهبود سرعت بخشید. البته استفاده از انواع دمنوشها مانند آویشن و عسل و آبلیمو نیز میتواند کمککننده باشد.
چه موقع برای خس خس نوزاد به پزشک مراجعه کنیم؟
سختی در تنفس، تغییر رنگ چهره در اثر سرفههای شدید، کمبود آب بدن و همچنین تب نوزاد از جدیترین علائم نشاندهنده نیاز به مراجعه به پزشک بوده و باید از درمان خودسرانه خودداری شود. بههیچوجه نباید این علائم توسط والدین نادیده گرفته شود. شما میتوانید برای تشخیص، مشاوره و درمان فرزند خود با مطب دکتر امیر زمانی، متخصص اطفال، تماس گرفته یا بهصورت حضوری مراجعه فرمایید.
سخن پایانی
خس خس سینه نوزاد، ممکن است در اثر عوامل مختلفی رخ دهد و برای تشخیص و درمان، باید بهسرعت اقدام لازم انجام گیرد. توصیه میشود درصورت بروز هرگونه صدای خس خس نوزاد از سینه فرزند تازهمتولدشده خود، با پزشک متخصص مشورت کرده و درمان دارویی در کنار درمان خانگی را شروع کنید.