تاریخ آخرین ویرایش:

عفونت چشم کودکان

چرک چشم کودک، برای پدرها و مادرها موضوع ناشناخته‌ای نیست. اکثر کودکان در مهدکودک‌ها یا در مدارس و پارک‌ها این عفونت را از هم‌سن‌وسالان خود دریافت می‌کنند. هرچند که ممکن است عفونت در چشم نوزادان تازه‌متولدشده نیز دیده شود. بنابراین شناخت علائم عفونت، راه‌های درمان و پیشگیری از آن و همچنین اطلاع از اینکه چه زمانی باید به پزشک مراجعه کنید از اهمیت بالایی برخوردار است. در این‌مطلب به موضوع عفونت چشم کودکان و تمام موارد پیرامون آن خواهیم پرداخت.

"عفونت چشم کودکان یک مشکل رایج در کودکان است و می تواند علائم مختلفی از جمله قرمزی، تورم، ترشح و درد ایجاد کند. شایع ترین علل عفونت چشم کودکان شامل باکتری ها، ویروس ها و آلرژی ها است. درمان عفونت چشم کودکان معمولاً شامل قطره‌ها یا پمادهای چشمی است و در موارد شدید ممکن است آنتی‌بیوتیک‌های خوراکی نیز تجویز شود. علاوه بر درمان پزشکی، اقدامات بهداشتی خوب، مانند شستن مرتب دست ها و اجتناب از دست زدن به صورت، می تواند به جلوگیری از گسترش عفونت چشم کمک کند. اگر مشکوک هستید که کودکتان عفونت چشمی دارد، مهم است که در اسرع وقت به دنبال مراقبت های پزشکی باشید، زیرا درمان سریع می تواند به جلوگیری از عوارض بیشتر و تضمین بهبودی سریع کمک کند."

 

کودک با بیماری عفونت چشم نمایش داده شده است.

 

انواع عفونت چشم در کودکان

عفونت چشم در نوع‌های گوناگونی ممکن است در اطفال و کودکان ایجاد شود که هریک از این انواع دارای علائم, علت و درمان جداگانه‌ای بوده و به‌همین جهت شناخت آن‌ها برای والدین از اهمیت بالایی برخوردار است تا در هنگام برخورد با این بیماری در فرزند خود، بهترین تصمیم را بگیرند. انواع عفونت چشم در کودکان به صورت زیر هستند:

گل مژه کودکان

گل مژه نوعی برآمدگی در چشم است که به رنگ قرمز بوده و روی پلک ایجاد می‌شود. گل مژه در اکثرا کودکان با درد نیز همراه است.

علائم گل مژه

برآمدگی قرمز همراه با ترشح ماده سفید رنگ از چشم، یکی از نشانه‌های گل مژه است. همچنین چشم قرمز و حساس شده و می‌تواند با اشک‌ریزی نیز همراه باشد. اگر کودک شما بزرگ است، می‌توانید از او بپرسید که احساس وجود جسم خارجی در چشم دارد یا خیر. درصورت مثبت بودن پاسخ، احتمالا کودک شما به گل مژه مبتلا شده است.

علت گل مژه کودکان

در پلک ما تعداد زیادی غده چربی وجود دارد که از خشکی چشم کودکان جلوگیری می‌کنند. این چربی‌ها ممکن است به همراه سلول‌های مرده یا باکتری‌هایی که در اثر مالش وارد پلک شده‌اند، این غدد را مسدوده کنند. در‌این‌صورت مایعات طبیعی داخل پلک، راهی برای خروج ندارند و به‌شکل جوش یا همان گل مژه بروز می‌کنند.

درمان گل مژه

گل مژه عموما نیازی به درمان ندارد و بعد از مدتی بهبود پیدا می‌کند. اما اگر این اتفاق نیفتاد و عفونت آن نیز شروع شد، نیاز است که به پزشک مراجعه کنید.

شالازیون در کودکان

شالازیون معمولا با گل مژه اشتباه گرفته می‌شود. این  بیماری با بروز توده جوش‌مانند در کنار پلک همراه است. اگر کودک شما قبلا به گل مژه مبتلا شده است، ریسک ابتلا به شالازیون را نیز دارد. شالازیون در ابتدا کوچک است و به مرور بزرگتر می‌شود.

علائم شالازیون در کودکان

برای آنکه شالازیون با گل مژه اشتباه گرفته نشود، باید به علائم آن‌ها توجه کرد. از علائم شالازیون میتوان به ریزش اشک، حساسیت به نور، قرمزی و تورم چشم و همچنین ایجاد عیوب انکساری در چشم اشاره کرد.

علت شالازیون در کودکان

شالازیون نیز مانند گل مژه، به‌دلیل مسدود شدن غدد چربی با آلودگی‌ها و عفونت ایجاد می‌شود. احتمال ابتلا به شالازیون در کسانی که بلفاریت، درماتیت و گل مژه داشته‌اند، بیشتر است.

درمان شالازیون در کودکان

شالازیون نیز به‌مرور و بدون‌نیاز به درمان از بین می‌رود اما درصورت طولانی شدن، می‌توانید به پزشک مراجعه کنید. در‌صورتی‌که از کیسه آب گرم روی چشم‌ها استفاده کنید و با دست آن‌ها را ماساژ ندهید، بعد از مدتی بهبود پیدا می‌کنند.

 

بیماری عفونت چشم کودکان در تصویر نشان داده شده است.

 

مسدود شدن مجرای اشک در کودکان

این عارضه معمولا به صورت مادرزادی برای بسیاری از نوزادان رخ می‌دهد. دراین‌صورت اشک مجرایی برای خروج ندارد.

علائم مسدود شدن مجرای اشک در کودکان

اشک‌ریزی، وجود خون در اشک، تب کودکان، قرمزی چشم و اطراف بینی، تار شدن دید، ترشحات مخاطی چشم و همچنین پوسته‌پوسته شدن مژه‌ها از علائم این عارضه هستند.

علت مسدود شدن مجرای اشک در کودکان

در نوزادان این عارضه به‌صورت مادرزادی رخ می‌دهد. اما در کودکان با سن بیشتر معمولا به دلیل کیست بینی یا پولیپ آن رخ می‌دهد.

درمان مسدود شدن مجرای اشک در کودکان

در نوزادان معمولا این مشکل تا یک سالگی به‌صورت خودبخود برطرف می‌شود اما استفاده از کیسه آب گرم، قطره چشمی تتراساکلین و سایر روش‌های درمانی در کودکان بزرگ‌تر می‌تواند مفید باشد.

کنژنکتیویت یا ورم ملتحمه در کودکان

کنژنکتیویت غشای پوشاننده داخل پلک است که با صورتی رنگ‌شدن چشم‌ها همراه است.

علائم کنژنکتیویت در کودکان

قرمز یا صورتی‌شدن لبه‌های پلک پایین و همچنین قرمز شدن سفیدی چشم‌ها از علائم کنژنکتیویت هستند. همچنین ممکن است علائمی مانند شوره‌زدن چشم‌ها یا ریزش اشک‌ها نیز مشاهده شوند.

علت کنژنکتیویت در کودکان

این بیماری ممکن است به دلیل عفونت‌های ویروسی یا باکتریایی ایجاد شود. همچنین انتقال آن نیز از کودکی به کودک دیگر، به‌سرعت صورت می‌گیرد که می‌تواند از طریق سرفه کودکان و عطسه نیز باشد.

بلفاریت در کودکان

بلفاریت یک بیماری نسبتا خطرناک و مزمن است که با التهاب غده‌های چربی در چشم همراه است و می‌تواند باعث از بین رفتن بینایی شود.

علائم بلفاریت در کودکان

قرمزی و پوسته‌پوسته شدن پلک‌ها از علائم بلفاریت هستند.

علت بلفاریت در کودکان

عفونت باکتریایی یا اختلال در عملکرد غده‌های چربی‌ساز می‌تواند بلفاریت را ایجاد کند.

درمان بلفاریت در کودکان

پماد آنتی بیوتیک و همچنین کیسه آب گرم، از درمان‌های مناسب برای بلفاریت هستند. درصورتی‌که بیماری ادامه پیدا کند، بهتر است به پزشک مراجعه کنید.

ورم و التهاب چشم کودک

ورم و التهاب چشم کودک، ممکن است به‌دلایل مختلفی رخ بدهد و در موارد نادر باعث از بین رفتن بینایی شود.

علائم

ورم پلک‌ها یا پوست اطراف چشم از علائم التهاب چشم است. این التهابات معمولا بدون ترشحات چرکی و قرمزی هستند.

علت التهاب چشم در کودکان

التهاب پلک‌ها می‌تواند در اثر بیماری‌های خودایمنی یا عفونت و حتی آسیب ایجاد شود. گاهی اوقات نیز علت دقیقی برای التهاب چشم در کودکان و نوجوانان وجود ندارد.

درمان التهاب چشم در کودکان

درمان التهاب چشم در کودکان، با توجه به منشا عارضه خواهد بود. برخی از قطره‌های چشمی می‌توانند برای کاهش التهاب موثر باشند. همچنین برخی داروهای استروئیدی هم می‌توانند دراین‌زمینه موثر باشند. درصورت ایحاد تب در کودکان و ادامه پیدا کردن علائم بهتر است به پزشک مراجعه کنید.

 

کودک دچار بیماری عفونت چشم نمایش داده شده است.

 

علائم عفونت چشم کودکان

عفونت چشم در کودکان با علائمی پدیدار می‌شود که شناخت این علائم برای تشخیص زود هنگام و مراجعه هر چه سریع‌تر به پزشک، توسط والدین واجب و ضروری است. موارد زیر برخی از اصلی‌ترین علائم بروز عفونت چشم کودکان هستند که نیاز به رسیدگی سریع دارند: 

  • ترشح یا چرک زرد یا سبز در چشم
  • چرک خشک شده روی پلک و مژه
  • مژه‌ها بعد از خواب بیشتر به هم می‌چسبند.
  • سفیدی چشم ممکن است قرمز یا صورتی باشد.
  • پلک‌ها اغلب پف کرده هستند.

علت عفونت چشم کودکان

عفونت چشم در کودکان می‌تواند به دلایل مختلفی ایجاد شود که شناخت این علت‌ها کمک شایانی به شناخت سریع‌تر نوع بیماری و درمان آن می‌کند و از طرفی در پیشگیری از بروز این بیماری به صورت مجدد در اطفال، به والدین کمک می‌کند. مادر ادامه به برخی از این دلایل به صورت خلاصه اشاره کرده‌ایم:

عفونت چشم کودکان در اثر سرماخوردگی

سرماخوردگی کودکان دچار عفونت گلو، گوش و گاهی چشم می‌شوند. این عفونت به‌دلیل ویروس سرماخوردگی یا آنفلوآنزا و بیماری‌های مشابه آن‌ها به وجود می‌آید.

ملتحمه باکتریایی

این نوع از عفونت چشم کودک، در اثر باکتری به وجود می‌آید. از علائم اصلی آن می‌توان به چسبیدن پلک‌ها در صبح اشاره کرد. این نوع عفونت می‌تواند در هر دو چشم یا تنها یکی از آن‌ها وجود داشته باشد.

عفونت ویروسی چشم کودکان

در این مدل عفونت، رنگ قسمت‌های سفید چشم به‌صورتی می‌زند و معمولا درهر دو چشم وجود دارد. بیشتر اوقات چرک هم دیده نمی‌شود.

ترشحات طبیعی یکی از علت های عفونت چشم کودکان

معمولا کمی مخاط خشک‌شده در گوشه چشم‌ها دیده می‌شود که ممکن است حتی چرکی هم نباشد. این مخاط معمولا به‌رنگ کرم دیده می‌شود و به‌دلیل تحریک چشم به علت مالش با دست‌های کثیف ایجاد می‌شود. این نوع ترشحات نیازی به درمان ندارند و تنها کافی است با آب ولرم شسته شوند.

مجرای مسدود شده اشک

در 10 درصد از نوزادان، انسداد مجرای اشک دیده می‌شود که نشانه اصلی آن ریزش مداوم اشک از چشم است. این اشک می‌تواند به‌قدری زیاد باشد که روی صورت جاری شود. در این نوع از عفونت چشم قرمز نیست و پلک هم دچار تورم نمی‌شود. اما اگر عفونت ثانویه رخ دهد ممکن است پلک‌ها با چرک مات پوشیده شوند.

وجود جسم خارجی در چشم

ذرات ریز مانند شن، خاک یا خاک اره ممکن است به چشم وارد شوند. شن اغلب در زیر پلک بالایی گیر می‌کند که اگر برداشته نشود، چشم با تولید چرک واکنش نشان می‌دهد. سرنخ اصلی عفونت چشمی است که به قطره‌های آنتی بیوتیک هم پاسخ مثبت نمی‌دهد. کودکان بزرگ‌تر عموما از اینکه جسم خارجی در چشمشان وجود دارد، شکایت می‌کنند.

سلولیت پلک، علت عفونت چشم کودکان

این نوع از عفونت عمیق پلک و بافت‌های اطراف آن است. نشانه اصلی آن نیز قرمزی پلک و تورم آن است. چشم نیز ممکن است به صورت نیمه باز، بسته شود. عفونت چشم در این مدل می‌تواند به سمت داخل چشم هم کشیده شود.  

درمان عفونت چشم کودکان

عفونت چشم کودکان از بیماری‌های خطرناک برای آن‌ها و بسیار استرس‌زا برای والدین است که نیاز به درمان هرچه سریع‌تر دارد تا از بروز آسیب‌های جدی به چشم  جلوگیری کند. برای درمان عفونت چشم کودکان چند مورد را مد نظر داشته باشید:

1.  در مورد عفونت‌های باکتریایی:

  • عفونت‌های باکتریایی چشم با سرماخوردگی رایج است.
  • برای بینایی مضر نیستند.
  • معمولا این عفونت‌ها به درمان‌های خانگی با قطره‌های چشمی آنتی بیوتیک پاسخ می‌دهند.

2.  از بین بردن چرک چشم کودکان:

  • تمام چرک خشک و مایع را از پلک‌ها پاک کنید. برای این کار می‌توانید از آب گرم و پنبه مرطوب استفاده کنید.
  • هر زمان که چرک روی پلک‌ها نشست، این کار را تکرار کنید.
  • قبل از ریختن قطره چشمی، چرک را خارج کنید.
  • چرک می‌تواند به دیگران هم عفونت را انتقال دهد؛ بنابراین از تماس دست با آن خودداری کنید.
  • پیش از خارج کردن چرک دست‌های خود را به دقت بشویید.

 

درمان بیماری عفونت چشم کودک نمایش داده شده است.

 

3.  دارو و قطره برای عفونت چشم کودکان

پماد تتراسایکلین کودکان چشم برای نوزاد و سایر پمادها معمولا برای کودکان توسط پزشک تجویز می‌شوند. برای ریختن قطره داخل چشم کودک نیز باید پلک پایینی را به آرامی باز کرده و 1 قطره از دارو را داخل پلک او ریخته و از کودک بخواهید چشم خود را برای مدت دو دقیقه ببندد. اگر کودک همکاری نمی‌کند، یک قطره از دارو را روی گوشه داخلی چشم بریزید. اگر چشم خود را باز کند، قطره به داخل چشمش می‌ریزد. اگر هم باز نکند، قطره در هر صورت به آرامی وارد چشم می‌شود.

درمان خانگی چرک چشم کودکان

با روش‌هایی که در بالا ذکر کردیم باید انتظار داشته باشید که ترشحات چرکی به‌مرور و در عرض 3 روز باید از بین بروند. اما قرمزی چشم ممکن است تا یک هفته هم ادامه داشته باشد. اگر چشم را تمیز نگه داشته‌اید، چرک‌ها را خارج کرده، کیسه آب گرم روی چشم‌ها قرار داده و از آب ولرم برای شستن چشم‌ها استفاده کرده‌اید، باید علائم به‌مرور کاهش پیدا کنند. اما اگر پلک رو به قرمزی و تورم می‌رود و وضعیت فرزندتان مدام بدتر می‌شود، باید به پزشک مراجعه کنید.

چه زمانی برای عفونت و چرک چشم کودکان به پزشک مراجعه کنیم؟

در مورد عفونت چشم کودکان، بسیار مهم است که به موقع به پزشک مراجعه کنید. توجه داشته باشید درصورتی‌که پلک بسیار قرمز یا متورم شده است، لازم است با پزشک خود دیدار کنید. از طرفی تاری دید، درد یا ناراحتی خفیف چشم نیز نشانه‌هایی هستند که باید جدی گرفته شوند. اگر تب کودک شما به بیش از 40 درجه رسید نیز حتما باید به مراکز درمانی مراجعه کنید. همچنین اگر نوزاد شما کمتر از 12 هفته دارد و دچار تب شده است، به‌هیچ‌عنوان خودسرانه به او استامینوفن کودکان یا داروی تب‌بر دیگری ندهید و سریعا پیش از هر اقدام دیگری، نوزاد خود را به مرکز درمانی ببرید. همچنین در این دوران به فرزند خود و ظاهر او توجه ویژه‌ای داشته باشید. اگر کودک بیمار به نظر می‌رسد یا رفتار او مانند همیشه نیست، بهتر است در اسرع وقت به پزشک مراجعه کنید. همچنین توصیه می‌کنیم به غرایز خود به‌عنوان پدرومادر هم اعتماد کنید. اگر درهر شرایطی احساس کردید که مشکل جدی است و باید فرزند شما ویزیت شود، حتما این کار را انجام بدهید و با مراجعه به مطب دکتر امیر زمانی، از مشاوره و درمان تخصصی ایشان بهره‌مند شوید.

سخن پایانی

عفونت چشم در کودکان، می‌تواند برای والدین بسیار نگران‌کننده باشد. با این‌حال در بیشتر موارد این عفونت‌ها به سادگی بهبود پیدا می‌کنند. درصورت اطلاع از انواع عفونت‌ها که در این‌مطلب توضیح دادیم، می‌توانید بهتر شرایط فرزند خود را تحت نظر داشته باشید. توصیه می‌کنیم در صورت تشدید علائم حتما به پزشک مراجعه کنید.

ثبت نظر

دیدگاهتان را بنویسید



هاوری رحیم زادهThursday 19 Amordaad 1402

سلام پسرم ۸ سالش است هردوچشمش خیلی عفونت داردوخارش هم داردهمیشه جلواینه است عفونت های چشمش رادرمیاوردچندبارهم دکتر برده ایم چندقطره واسش نوشتن هرچه استفاده می کنیم جواب نمی دهدلطفان راهنمای بکنیدممنون

اکرمهدایتی هدایتیFriday 19 Khordaad 1402

دخترم ۲سال ونیمش هست برایعفونت چشماش نزد پزک بردم دو طره چشمی دادن که دخدم همکاری نمیکنه دارو به چشمش بریزم الان یک هفته است بهتر شده ولی کاملا خوب نشده خیلی نگرانم

رادین کریمپورFriday 19 Khordaad 1402

سلام‌وقتتون‌بخیرمطالب‌عالی‌بودنن‌پسرم‌شش‌سالشه‌صبح‌که‌ازخواب‌پاشدهردتاچشمش‌بازنمیشه‌روی‌پلک‌هاش‌عفونت‌کرده‌چیکارکنمسلام

حضور در مطب:
شنبه تا چهارشنبه از ساعت 14 تا 19 (برای گرفتن نوبت با شماره های مطب تماس بگیرید.)
شماره تماس:
02186081726 - 09120293552
آدرس:
تهران، خیابان ولیعصر، نرسیده به توانیر، نبش خیابان بخشندگان، ساختمان پزشکان مدیکو، واحد 204