Document

بازگشت

زمان مطالعه : ۳ دقیقه و ۶ ثانیه

واکسن 5 گانه یا پنتاوالان

آنچه می‌خوانید :



درواقع می‌توان گفت زدن واکسن‌ها در زمان مقررشده، جزء ضروریات مطرح می‌شود. واکسن‌ها انواع مختلفی دارند که اغلب در نوزادی زده می‌شوند و ایمن‌سازی از طریق واکسیناسیون جزء موفق‌ترین موارد معرفی می‌شود. واکسن پنج‌گانه، یکی از این واکسن‌هاست که کودک را از بیماری‌های تهدیدکننده دور می‌کند.


 


واکسن پنتاوالان در حال آماده سازی در تصویر نمایش داده شده است.


 


واکسن پنج گانه یا پنتاوالان چیست؟


واکسن پنج‌گانه، یکی از واکسن‌های ضروری برای کودکان است که از ترکیب پنج محتوی واکسن کزاز، سیاه‌سرفه، هپاتیت B، واکسن هموفیلوس و واکسن فلج اطفال تشکیل شده است.


البته تا قبل از سال 1393، واکسن پنج‌گانه وجود نداشت و به‌جای آن از واکسن سه‌گانه به‌علاوه واکسن هپاتیت B استفاده می‌شد. پس ازمدتی واکسن پنج‌گانه ساخته و جایگزین واکسن‌های قبلی شد. به‌این‌صورت این واکسن بسیاری از بیماری‌ها را پوشش داد و به واکسن پنتاوالان معروف شد.


زمان تزریق واکسن 5 گانه


زمان تزریق واکسن پنتاوالان، برای بسیاری از والدین سؤال است؛ درواقع کودک می‌بایست در نوبت‌های 2 ماهگی نوزاد، 4 ماهگی و 6 ماهگی آن را تزریق کند.  برای تزریق آن، لازم است که به مراکز بهداشتی مراجعه کرده و طبق تاریخ مشخص‌شده آن را تزریق نماید. واکسن نوزاد و کودک، باید طبق زمان‌بندی مشخص انجام شود.


تأخیر در تزریق واکسن پنج گانه


دربرخی شرایط برای والدین اتفاق می‌افتد که زدن واکسن کودکشان، به تأخیر افتد؛ درواقع نکته‌ مهم و بهتر این است که در این شرایط، با پزشک مشورت شود؛ اما به‌طورکلی زدن واکسن اندکی با تأخیر مشکلی را ایجاد نمی‌کند. پس بهتر است واکسن کودک حتی با تاخیر انجام شود.


 


در تصویر واکسن 5 گانه در حال تزریق به نوزاد، نمایش داده شده است.


 


محل تزریق واکسن 5 گانه


محل تزریق واکسن پنج‌گانه، در قسمت جلویی ران و به‌صورت داخل عضلانی است. این نوع واکسن، معمولاً اندک دردی را برای نوزاد به‌دنبال دارد؛ اما بدون‌شک با رعایت مراقبت‌های بعد از واکسن، می‌تواند از مقدار درد به مقدار زیادی بکاهد.


باتوجه‌به گفته پزشکان متخصص کودک: 


"واکسن 5 گانه، تاثیر فوق‌العاده بالایی در پیشگیری از ایجاد بیماری‌های خطرناک در سنین پس از تولد و نوزادی دارد. والدین حتما باید جهت تزریق به موقع واکسن پنتاوالان، حساسیت به خرج دهند و همچنین درصورت بروز عوارض واکسن 5 گانه مانند: تب، درد، تورم، بی اشتهایی و ... به جای روش‌های درمان خانگی به پزشک متبحر مراجعه کرده و از مشاوره ایشان بهره‌مند شوند."


منع مصرف واکسن پنج گانه


در برخی از شرایط، بهره‌بردن از واکسن پنج‌گانه برای همه نوزادان پیشنهاد نمی‌شود. کودکان مبتلا به اختلالات عصبی، کودکان مبتلا به بدخیمی و تحت درمان شیمی درمانی، کودکان حساس به واکسن و بیماری‌های حساس می‌توانند واکسن پنج‌گانه را تزریق نکنند.


البته لازم‌به‌ذکر است که سرماخوردگی و اسهال کودکان، موجب تأخیر واکسن پنج‌گانه نخواهد شد. درصورتی‌که سؤالات بیشتری دراین‌زمینه داشتید، می‌توانید با پزشک خود مشورت کنید.


 


نوزاد درحال دریافت واکسن پنج گانه نشان داده شده است.


 


عوارض واکسن 5 گانه چیست؟


برخی از عوارض واکسن پنج‌گانه بسیار نادر است و کمتر فردی به آن مبتلا می‌شود. اما در مقابل برخی از آنها رایج هستند و نوزادان بیشتری به آن دچار می‌شوند. این عوارض شامل تورم، درد، بی‌اشتهایی، تشنج، آبریزش بینی، رنگ پریدگی، خستگی، تحریک‌پذیری و تب کودکان می‌شود.


کاهش عوارض جانبی واکسن پنج گانه


به‌منظور کاهش عوارض جانبی، راه‌حل‌هایی وجود دارد که به نوزاد کمک زیادی می‌کند. استفاده از استامینوفن یکی از این راه‌حل‌ها است. البته که مصرف استامینوفن تنها می‌بایست با مشورت پزشک مصرف شود؛ چراکه وضعیت جسمی هر نوزاد متفاوت است. استفاده از لباس گشاد و خنک، شیردادن به کودک در دفعات زیاد، گرم کردن محل تزریق و مصرف استامینوفن کودکان بسیار مؤثر است.


درصورتی‌که موارد گفته شده را انجام دهید می‌توانید تا حد قابل قبولی از شدت عوارض واکسن پنج‌گانه جلوگیری کنید و این تنها راه کمترکردن درد بعد از تزریق واکسن است.


 


نوزاد در حال دریافت واکسن پنتاوالان نمایش داده شده است.


 


توصیه های دارویی واکسن پنج گانه


درخصوص توصیه‌های دارویی واکسن پنج‌گانه گفته‌های زیادی وجود دارد؛ البته که مطمئن‌ترین آن استفاده از قطره استامینوفن است. استفاده از قطره استامینوفن، می‌بایست طبق تجویز پزشک باشد. معمولاً بین 4 تا 6 ساعت استفاده از این قطره پیشنهاد می‌شود. البته به‌گفته برخی از افراد، استفاده از شربت بروفن هم بلامانع است اما بهتر است با تجویز پزشک، صورت گیرد.


سخن پایانی


زدن واکسن‌، در سن‌های مشخص شده ضروری است؛ چراکه می‌تواند از بسیاری از بیماری‌ها جلوگیری کند. ازآنجایی‌که بدن نوزاد ظریف و ضعیف است توصیه می‌شود واکسیناسیون را جدی بگیرید. به‌این‌صورت می‌توانید کودکان خود را تا حد زیادی از بیماری‌ها در امان نگه دارید. توجه کنید که مراقبت‌های بعد از واکسیناسیون را انجام دهید تا کودک درد کمتری را احساس کند. شما می‌توانید با مراجعه به مطب دکتر امیر زمانی، از تزریقی امن برای فرزند خود، اطمینان حاصل کنید.

مقالات پیشنهادی

1.jpeg
بیماری های قلبی کودکان