تاریخ آخرین ویرایش:

واکسن 18 ماهگی

به‌محض تولد نوزاد، روند واکسیناسیون آن‌ها شروع می‎شود؛ درواقع در سن‌های خاص، کودک می‌بایست واکسن‌هایی را تزریق کند. عدم واکسیناسیون، سبب می‌شود اختلالات و همچنین خطراتی برای کودک ایجاد شود. در 18 ماهگی، نیاز است که واکسنی تزریق شود که به آن MMR گفته می‌شود. والدین اکثرا درمورد این واکسن سوالات و نگرانی‌هایی دارند که ما دراین‌مقاله به تمامی آن‌ها پاسخ می‌دهیم.

 

واکسن 18 ماهگی در تصویر نمایش داده شده است.

 

واکسن 18 ماهگی شامل چیست؟

طبق تحقیقات انجام‌شده، برخی از واکسن‌ها می‌بایست در 18 ماهگی تزریق شوند. به‌طورکلی واکسن‌های 18 ماهگی، سه تا هستند که شامل واکسن فلج اطفال، واکسن MMR و واکسن سه‌گانه می‌شود.  لازم است بدانید که واکسن سه‌گانه، از ترکیب واکسن کزاز، دیفتری و سیاه سرفه ساخته شده است. زدن این واکسن‌ها می‌تواند مقدار بسیار بالایی از سلامتی کودک را تضمین کند. ازاین‌رو تأکید می‌شود حتماً در 18 ماهگی، واکسیناسیون 18 ماهگی صورت گیرد.

واکسن MMR، ترکیبی از واکسن سرخک، سرخچه و اوریون است. این بیماری‌ها از دسته بیماری‌هایی هستند که بین کودکان رواج بسیاری داشته؛ اما با تزریق این نوع واکسن می‌توان از ابتلا به آن‌ها جلوگیری کرد. درنهایت واکسن خوراکی فلج اطفال هم، همان‌طورکه از نامش پیداست در پیشگیری از بیماری فلج اطفال، نقش مهمی دارد.

واکسن 18 ماهگی از چه بیماری هایی جلوگیری می کند؟

همان‌طورکه در مطالب فوق به‌طورکامل به آن‌ها پرداختیم هرکدام از واکسن‌های 18 ماهگی، به‌منظور جلوگیری از بیماری خاصی استفاده می‌شود. واکسن‌های 18 ماهگی برای جلوگیری از فلج اطفال، سرخک، سرخچه، کزار، سیاه سرفه و دیفتری می‌شوند.

واکسن 18 ماهگی به کجا تزریق می شود؟

به‌جز واکسن فلج اطفال، که به‌صورت قطره‌ای مصرف می‌شود، بقیه واکسن‌ها به‌طورمعمول در عضله ران یا عضله دلتوئید بازو تزریق می‌شوند. محل تزریق واکسن نوزاد و کودک برای پرستار مشخص است و به‌صورت‌ دلخواهی نیست.

 

پزشک در حال تزریق واکسن 18 ماهگی به نوزاد نشان داده شده است.

 

مهلت واکسن 18 ماهگی

بهتر است که واکسن 18 ماهگی دقیقاً در زمان تعیین‌شده دریافت شود؛ اما درحالت‌کلی محدودیت مهلت ندارد و درهر زمانی که کودک آمادگی داشته باشد می‌تواند تزریق شود.

تأخیر در تزریق واکسن 18 ماهگی

به‌صورت‌کلی اگر واکسن 18 ماهگی، با تأخیر زده شود مشکلی ندارد؛ چراکه دربرخی مواقع کودک آمادگی زدن واکسن در 18 ماهگی را ندارد. اما بلافاصله بعد از بهبود شرایط، می‌بایست واکسن را تزریق کرد.

باتوجه‌به گفته پزشکان متخصص کودک: 

"واکسن 18 ماهگی، که مجموعه‌ای از سه واکسن بسیار مهم و تاثیرگذار بر سلامت کودک است، در همین سن و توسط پزشک متخصص اطفال تزریق می‌گردد. به جهت امکان بروز عوارض واکسن 18 ماهگی، مراقبت تمام مدت از کودک پس از تزریق حائز اهمیت است. والدین می‌بایست با مراجعه به پزشک متبحر و در محیطی امن و مطمئن فرزند خود را برای دریافت این واکسن بسیار مهم آماده نمایند."

عوارض واکسن 18 ماهگی

همه واکسن‌ها با این‌که کاملاً ایمن هستند؛ اما عارضه‌هایی را دربردارند. واکسن 18 ماهگی، از این مسئله مستثنی نیست و عوارضی مانند:

ورم بیضه‌ها و بدن‌درد را به‌دنبال دارد. البته که تمامی این عوارض، گذرا هستند و جای نگرانی وجود ندارد.

 

نوزادی در حال دریافت واکسن 18 ماهگی نمایش داده شده است.

 

کهیر بعد از واکسن 18 ماهگی

زدن کهیر دربرخی از کودکان بعد از واکسن 18 ماهگی وجود دارد. البته تمام کودکان به این عوارض مبتلا نمی‌شوند. کهیر ایجادشده دربرخی از آن‌ها، بعد از مدتی برطرف می‌شود. درصورتی‌که کهیرهای موجود بدخیم باشند نیاز است که با پزشک، در جهت رفع آن مشورت شود.

ورم جای واکسن 18 ماهگی

بعد از تمامی واکسن‌ها، ورم تا حد متوسطی وجود دارد. البته میزان ورم به‌موارد مختلفی بستگی دارد و دربرخی از کودکان کم و دربرخی دیگر زیاد است. درهرصورت این عارضه از بین می‌رود و حتی برای رفع زودتر آن راه‌حل‌هایی وجود دارد.

تب بعد از واکسن 18 ماهگی

بعد از واکسن 18 ماهگی، تب یکی از عارضه‌های اصلی محسوب می‌شود. به‌طورحدودی بیش از 90 درصد نوزادان به آن مبتلا می‌شوند. درصورتی‌که میزان تب کم باشد، هیچ‌گونه مشکلی را ایجاد نمی‌کند. درصورتی‌که تب نوزاد زیاد باشد بهتر است با پزشک کودک مشورت کنید. اما درحالت‌کلی مشکلی ندارد و خطری کودک را دنبال نمی‌کند.

مراقبت های بعد از واکسن 18 ماهگی

مراقبت‌های بعد از واکسن 18 ماهگی، کمک می‌کند درد و عوارض کودک شما کمتر شود. ازاین‌رو در ادامه به‌طورکلی به آن‌ها می‌پردازیم.

  • در 24 ساعت اول بعد از تزریق، محل واکسیناسیون را کمپرس سرد بگذارید.
  • در 24 ساعت دوم محل تزریق را حوله گرم بگذارید.
  • به کودک، شیر و مایعات زیاد بدهید.
  • از لباس‌های گشاد و خنک برای کودک استفاده کنید.
  • استفاده از قطره استامینوفن کودکان و شربت بروفن بلامانع است.

برای درد واکسن 18 ماهگی چه باید کرد؟

به‌منظور جلوگیری از درد و یا کاهش عوارض بعد از واکسن نوزاد و کودک در 18 ماهگی، تنها می‌توان مراقبت‌هایی را انجام داد. البته که در مطالب فوق به این مراقبت‌ها پرداخته‌ایم. درصورتی‌که مراقبت‌های گفته شده را درنظر داشته باشید میزان درد، به‌شدت کاهش می‌یابد.

 

نوزاد 18 ماهه در حال دریافت واکسن این سن، نمایش داده شده است.

 

منع مصرف واکسن 18 ماهگی

مصرف واکسن 18 ماهگی، برای برخی از نوزادان منع می‌شود. کودکان مبتلا به بیماری‌های نقض سیستم ایمنی، کودکانی که در دوز قبل حساسیت نشان داده‌اند، کودکان تحت شیمی درمانی، دریافت‌کنندگان پیوند می‌بایست با پزشک متخصص صحبت کنند.

توصیه های دارویی واکسن 18 ماهگی

بهتر است بعد از واکسن 18 ماهگی، داروها طبق تجویز پزشک مصرف شوند. معمولاً گفته می‌شود هر 4 یا 6 ساعت، قطره استامینوفن مصرف گردد.

سخن پایانی

زدن تمامی واکسن‌ها اجباری و برای محافظت از کودک، ضروری است. تنها درصورتی‌که پزشک تشخیص دهد می‌بایست تزریق واکسن صورت نگیرد. توجه کنید که با مراقبت‌های بعد از واکسن، درد و عوارض آن را کاهش دهید. شما می‌توانید با مراجعه به مطب دکتر امیر زمانی، متخصص اطفال، واکسن‌های مورد نیاز برای فرزند خود را تحت نظر این پزشک متبحر تزریق نمایید.

سؤالات متداول

علائم حساسیت به واکسن 18 ماهگی چیست؟

در موارد بسیار نادر برخی کودکان بعد از واکسن، حساسیت نشان می‌دهند. این حساسیت‌ها می‌تواند شامل تورم صورت و گلو، تسریع ضربان قلب، بروز کهیر، احساس خفگی، گیجی و ضعف است.

واکسن 18 ماهگی برای کدام کودکان خطرناک است؟

کودکان دریافت‌کننده پیوند، کودکان دارای حساسیت، کودکان مبتلا به بیماری‌های نقض سیستم ایمنی.

کودکم تب و سرماخوردگی خفیف دارد، آیا می‌تواند واکسن 18 ماهگی‌اش را دریافت کند؟

دراین‌خصوص اختلاف نظرهایی وجود دارد که بهتر است تنها با پزشک متخصص کودک، مشورت شود.

استحمام بعد از تزریق واکسن 18 ماهگی ممنوعیت دارد؟
استحمام بعد از واکسن 18 ماهگی مانعی ندارد.

جای واکسن 18 ماهگی سفت شده، چه کار کنم؟
سفت شدن جای واکسن معمولاً به دلیل حساسیت است و بعد از دو ماه از بین می‌رود.

آیا می‌توانم برای  کنترل درد و تب واکسن 18 ماهگی از شربت بروفن استفاده کنم؟
درصورتی‌که پزشک استفاده از آن را برای کودک بلامانع داند دارای مشکل نیست.

آیا راه رفتن بعد از واکسن 18 ماهگی برای کودک سخت است؟
معمولاً به دلیل تزریق واکسن تا 3 روز، کودک در راه رفتن مشکل دارد.

ثبت نظر

دیدگاهتان را بنویسید



نظری موجود نیست

حضور در مطب:
شنبه تا چهارشنبه از ساعت 14 تا 19 (برای گرفتن نوبت با شماره های مطب تماس بگیرید.)
شماره تماس:
02186081726 - 09120293552
آدرس:
تهران، خیابان ولیعصر، نرسیده به توانیر، نبش خیابان بخشندگان، ساختمان پزشکان مدیکو، واحد 204