بازگشت
واکسن چهار ماهگی نوزاد
آنچه میخوانید :
یکی از مهمترین و واجبترین واکسنها برای کودک، واکسن 4 ماهگی است که با ورود نوزاد به این سن، باید دریافت شود. بدن نوزاد 4 ماهه، ممکن است به بیماریهای مختلفی مبتلا شود که مقابله با آنها کاری سخت است و بههمینجهت، پیشگیری از بهوجود آمدن یکسری از مریضیها در نوزادان واجب است. این واکسن مانند انواع دیگر واکسن نوزاد و کودک، در کاهش مرگومیر و ابتلای نوزادان به بیماریهای خطرناک، نقشی جدی داشته و در طول سالیان، باعث رشد جمعیت شده است.
واکسن 4 ماهگی چیست؟
در سن 4 ماهگی نوزاد، شما باید واکسن 5 گانه و واکسن فلج اطفال که بهصورت قطره خوراکی است را در مراکز بهداشت دریافت کند. البته ترکیبات این واکسن تا قبل از سال 1393 متفاوت بوده و شامل واکسن ثلاث ( سیاهسرفه، دیفتری، کزاز)، قطره فلج اطفال و هپاتیت B بوده است. برخی از واکسنهای این سن، مانند: دیفتری و سیاهسرفه نیاز به چندین دوز تزریق برای ایمنسازی کافی دارند و در بازه زمانی تعیینشده، باید توسط کودک دریافت شوند. این واکسن، که به ران پا تزریق میشود، از سختترین واکسنهای دریافتی نوزادان و کودکان است.
عوارض واکسن چهارماهگی نوزاد
از آنجاییکه واکسن چهارماهگی، از دردناکترین واکسنهای کودکان است، باید پس از تزریق علائم و رفتارهای کودک بهطورکامل چک شود. البته بروز یکسری از عوارض طبیعی است و ممکن است بعد از گذشت یک یا چند روز ناپدید شوند. برخی عوارض واکسن 4 ماهگی عبارتند از:
- درد در ناحیه تزریق
- تب کودکان
- استفراغ
- اسهال کودکان
- گریه نوزاد
- راش پوستی
در این سن، بسیاری از مادرها میپرسند آیا واکسن 4 ماهگی درد دارد؟ واقعیت این است که درد واکسن عموماً کمی بعد از تزریق کاهش پیدا میکند و تنها تب نوزاد است که ممکن است تا یک شبانهروز بعد با او همراه باشد که با استامینوفن کودکان بهسادگی کنترل میشود.
بهطورکلی بهتر است پس از دریافت این واکسن، به مدت 30 دقیقه درمانگاه را ترک نکنید تا درصورت بروز عوارض جدی و نادری مثل شوک آنافیلاکسی، که با سختی در تنفس، بیحالی شدید کودک و قرمزی و کهیر پوست همراه است، سریعا درمان او توسط پزشک صورت بگیرد.
تاخیر در واکسن 4 ماهگی
بهطورکلی تمامی واکسنهای تعیینشده برای نوزادان و کودکان، باید در وقت مقرر دریافت شوند و تاخیر در تزریق هیچکدام مجاز نیست. به گفته پزشکان واکسن 4 ماهگی نیز نهایتا میتواند تا سه روز به تاخیر بیفتد و دراین مدت، والدین باید هرچه سریعتر برای آن اقدام نمایند؛ زیرا ممکن است عوارض جبرانناپذیری برای کودک بهدنبال داشته باشد.
مراقبت های بعد از واکسن 4 ماهگی
پس از تزریق این واکسن حتما 30 دقیقه، در درمانگاه صبر کنید و از سلامت کودک خود اطمینان حاصل نمایید. به احتمالبالا، فرزند شما پس از دریافت واکسن چهارماهگی نوزاد، دچار تب میشود. دراینصورت محل تزریق را با حوله تمیز و خنک، سرد کنید و از روز دوم بهبعد، با حوله گرم محل تزریق را به آرامی ماساژ دهید. دمای اتاق نوزادتان را مناسب نمایید و سعی کنید اتاق خیلی گرم نشود. همچنین لباسی گشاد و راحت برای فرزند خود بپوشید تا در محل تزریق حساسیت و قرمزی ایجاد نکند. با شیردادن مرتب به کودک، از کمآبی بدن او و حتی تشنج نوزاد جلوگیری نمایید و هر 4 تا 6 ساعت به کودک خود قطره استامینوفن بدهید. درصورت گریه شدید و بیقراری زیاد نوزاد، سریعا به پزشک مراجعه کنید.
ممنوعیت دریافت واکسن 4 ماهگی
برای برخی کودکان، به علت وجود برخی بیماریهای خاص، دریافت واکسن 4 ماهگی ممنوع اعلام شده و ممکن است موجب عوارض خطرناکی برای آنها شود. البته این ممنوعیت با دستور پزشک صورت گرفته و نباید به صورت خودسرانه فرزند خود را از دریافت واکسنی محروم نمایید. نوزادان دچار نقص سیستم ایمنی، تحت شیمی درمانی و سایر بیماریهای خاص ممکن است با دستور پزشک خود این واکسن را دریافت نکنند یا دیرتر از سن چهار ماهگی آن را دریافت نمایند.
سخن پایانی
واکسن چهارماهگی، که مجموعهای از مهمترین واکسنهای دریافتی در سنین نوزادی است باید در زمان مقرر، تزریق شود و والدین باید ضمن آشنایی با عوارض آن، برای بهبود هرچه سریعتر درد و تب کودک اقدام نمایند. شما میتوانید با مراجعه به مطب دکتر امیر زمانی، پزشک کودکان، ضمن تزریق واکسن به فرزند خود، از مشاورهها و درمان تخصصی و بینظیر ایشان بهره ببرید.